Державне фінансування партій – як покласти край політичній корупції?

1307.2015
image

13 липня у м.Хмельницькому відбувся круглий стіл «Державне фінансування партій – як покласти край політичній корупції», організований ГО «Центр політичних студій та аналітики» за сприяння Представництва Фонду Конрада Аденауера та Міжнародного фонду «Відродження».

Учасниками заходу стали: представники політичних партій, науковці-політологи, представники бізнесу, громадські активісти та журналісти.

Присутнім було представлено ключові аспекти законопроекту, покликаного впровадити механізм державного фінансування партій Серед них:

- впровадження державного фінансування для партій, котрі на парламентських виборах набрали 3% і більше голосів виборців;

- створення системи контролю за фінансування партій, періодичної звітності, котра повинна оприлюднюватись на веб сайтах контролюючих органів у найкоротші терміни;

- встановлення максимальних розмірів внесків від фізичних та юридичних осіб.

Також, присутні мали змогу ознайомитись з досвідом провідних європейських краін у данному питанні. Під час дискусії найбльшу увагу учасників було зосереджено на питанні контролю за використанням коштів партій, оскільки політичні реалії та «звички» парламентарів користуватися коштами олігархів будуть чинити всілякий супротив намаганням взятии під контроль обіг партійних коштів. Представник ГО «Центр політичних студій та аналітики» у Хмельницькій області, голова ГО «Хмельницька ініціатива», Олег Черненко зазначив: «Впровадження державного фінансування партій є чи не єдиним інструментом у процесі зменшення впливу олігархів та фінансово-промислових групп на законотворців».