У Хмельницькому відбувся семінар з контролю за використанням державних фінансів для громадських активістів

0906.2015
image

Експерти Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Анатолій Октисюк та Ярослав Ковальчук 9 червня провели у Хмельнцькому навчальний семінар у рамках проекту "Місцевий громадський контроль за використанням бюджетних коштів". Регіональним партнером заходу виступила ГО "Хмельницька ініціатива".

Хмельницький було обрано не випадково. Саме у цьому місті планується розмістити територіальні підрозділи деяких нових органів у питанні боротьби з корупцією, зокрема Національного антикорупційного бюро.


Участь у заході взяли близько 20 активістів, а також представники ЗМІ та влади. Під час семінарів учасників найбільше цікавили практичні інструменти боротьби з корупцією.Експерти МЦПД роз’яснили учасникам круглого столу новинки антикорупційного законодавства та специфіки нових органів, які будуть спеціалізуватися на боротьбі з корупцією. Вони також заохотили учасників самим відслідковувати  використання бюджетних коштів на місцевому рівні та публікувати відповідні розслідування у ЗМІ. Анатолій Октисюк та Ярослав Ковальчук повідомили учасникам, що проект передбачає встановлення прямої комунікації між активістами, журналістами та державними службовцями на місцевому рівні, адже саме ці три категорії є основною цільовою аудиторією нинішнього етапу проекту.

Після того, як експерти МЦПД представили приклади антикорупційних розслідувань, між учасниками круглого столу відбулася жвава дискусія, під час якої активісти звернули увагу на наявність істотних проблем у сфері боротьби з корупцією. Вони поскаржились, що правоохоронні органи ігнорують звернення громадян, а антикорупційні розслідування блокуються на рівні судів. Учасники дискусії висловили незадоволення відсутністю реакції з боку центральної влади на їхні звернення.

Після закінчення дискусії, експерти МЦПД відзначили, що величезним позитивом є координація зусиль місцевих активістів через Раду майдану, яка проводить свої регулярні зібрання вже понад рік. Також, вони відзначили стурбованість громадян з приводу приватизації низки об’єктів і підприємств в Хмельницькій області.

Даний проект реалізується за фінансової підтримки Фінського Фонду Місцевого Співробітництва.