Як депутати Хмельницької міської ради використовують соцмережі для спілкування з виборцями під час війни

1312.2022
image

Під час війни зростає актуальність комунікації депутатів з жителями міст поза межами депутатських приймалень. Громадська організація “Хмельницька ініціатива” промоніторила сторінки депутатів Хмельницької міської ради у соціальних мережах.

На офіційному сайті Хмельницької міської ради відсутні профілі депутатів. Проте всі міські обранці мають свої сторінки у соціальній мережі Фейсбук, а 33 депутати з 42-х мають сторінки в соціальній мережі Інстаграм.

Здебільшого депутати інформують виборців про підсумки засідань сесій та відповідне виділення коштів на різні потреби. Кілька депутатів дописують про роботу на округах. Проте на сторінках міських обранців відсутня інформація про формування бюджету на 2023 рік та планування майбутньої діяльності громади навіть у короткостроковій перспективі. Крім того, відсутня інформація про підготовку громади до зими.

Про що пишуть депутати у Фейсбуці?

Депутати від “Команди Семчишина” зазвичай репостять дописи міського голови, офіційної сторінки міської ради чи дописи з партійної сторінки.





Проте депутати Віталій Підгайчук, Анна Маєвська, Тарс Бойцерук, Ігор Галкін Валентина Гесаль, Анатолій Левчук, Анастасія Шевчук, Юрій Шелест, Олег Яницький - теж представники “Команди Симчишина” - активно комунікують з жителями міста на своїх сторінках у Фейсбуці. Їхні дописи стосуються підсумків сесій та волонтерської роботи. 

Депутати від фракції “Батьківщина” не розповідають про депутатську діяльність на своїх сторінках у соціальних мережах.

Серед депутатів “Європейської солідарності” у Хмельницькій міській раді активно розповідає про роботу в сесійному залі лише Сергій Золотухін.



Депутати Сергій Костецький та Віталій Коліщак з фракції “За майбутнє”, крім дописів про рішення сесій, інформують виборців про свою роботу на округах. 



Катерина Заганяч та Олександр Сидорук з цієї ж фракції дописують про свою депутатську діяльність нерегулярно.

Загалом депутати Хмельницької міської ради відповідають на питання виборців під дописами. З іншого боку, варто зазначити, що й виборці не надто активні на сторінках депутатів. Більшість коментарів не містять питань чи пропозицій до роботи.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».