Як проводять прийом депутати Хмельницької громади?

1307.2021
image

Закон України “Про статус депутатів місцевих рад” зобов’язує депутатів проводити прийом мешканців не менше одного разу на місяць. Громадська організація “Хмельницька ініціатива” провела моніторинг прийому мешканців депутатами Хмельницької міської ради.

Всі депутати нинішнього скликання відкрили свої приймальні та зазначили їх на офіційному сайті Хмельницької міської ради. Варто нагадати, що минулого скликання у депутата Руслана Афійчука була відсутня приймальня.

Віталій Коліщак, Сергій Костецький, Богдан Лукашук, Олександр Семенюк, Валентина Тимошенко, Сергій Болотніков та Катерина Заганяч не ведуть регулярний прийом громадян особисто.

Під час перевірки прийому громадян депутатами Хмельницької міської ради було з’ясовано, що лише двоє депутатів Сергій Золотухін та Юрій Вавринюк приймають громадян у самостійно організованих приміщеннях. Депутати Світлана Баранська, Вікторія Коваль, Олександр Скочеляс проводять прийом за місцем своєї роботи у приміщеннях, що не є комунальними закладами. Валентина Гесаль, Людмила Гловко, Наталія Зимак-Закутня та Алла Кривак приймають громадян на своєму робочому місці в комунальних закладах. Депутатки повідомили, що прийом громадян в рамках виконання своїх представницьких функцій в оприлюднені на сайті Хмельницької міської ради дні прийому відбувається першочергово. Богдан Лукашук розмістив свою приймальню у офісі партії. Проте сам прийом веде його помічник. Решта, 32 депутати Хмельницької міської ради проводять прийом мешканців у приміщеннях комунальної власності. Здебільшого це приміщення шкіл, садочків, бібліотек та управляючих компаній. 

Найчастіше приймає мешканців громади депутат Юрій Решетнік, 6 разів на місяць. Тричі на місяць проводять депутатський прийом Ярослав Каюк, Максим Мураховський та Юрій Шелест. Олександр Семенюк та Олег Яницький проводять прийом чотири рази на місяць. Щоправда у Олександра Семенюка прийом проводить помічник. 22 депутати проводять прийом раз на місяць, двічі на місяць приймають мешканців 14 депутатів.

15 депутатів приймають мешканців громадян після 18:00, що значно спрощує потрапляння на прийом громадян, котрі працюють до цієї години.

Серед питань, які найчастіше підіймають громадяни під час прийому найперше - надання матеріальної допомоги. Наступними за популярністю стали питання житлово-комунальної сфери.

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати в соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація».

На платформі Атестація депутатів місцевих рад.

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснюється оцінювання та про його результати можна дізнатись на сайті організації.

 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка вебплатформи «Місцеві депутати. Атестація».