У Шепетівці пройшло навчання з врегулювання конфлікту інтересів у місцевих радах

1411.2016
image

12 листопада у Шепетівці пройшло навчання з врегулювання конфлікту інтересів у місцевих радах. Участь у заході взяли не тільки громадські активісти та журналісти, але й депутати Шепетівської міської ради. 

Наявність конфлікту інтересів не обов'язково призводить до корупційних дій, однак істотно підвищує ризик їх вчинення. Як запобіжник проти цього потенційно небезпечного явища чинним законодавством передбачено ряд норм, які врегульовують питання конфлікту інтересів.
Держава надає корупційним злочинам особливу оцінку та передбачає відповідні види покарань. Так згідно Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»: Повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково за наявності перелічених підстав, засвідчених офіційними документами, без прийняття рішення відповідної ради у разі:набрання законної сили обвинувальним вироком суду, за яким його засуджено до позбавлення волі, або набрання законної сили рішенням  суду, яким його притягнуто до відповідальності за вчинення  корупційного  правопорушення  або  правопорушення, пов’язаного з корупцією, та застосовано покарання або накладено стягнення у вигляді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Завідувач Юридичної клініки Хмельницького   університету управління та права Мирослава Гарієвська розповіла присутнім про законодавчу базу з врегулювання конфлікту інтересів та судову практику його врегулювання. Під час дискусії учасники дійшли висновку що необхідно впроваджувати механізм врегуювання конфлікту інтересів у Регламент Шепетівської міської ради.
"Дискусія виявилась конструктивною і присутні депутати погодились внести зміни у Регламент ради. Це не може не тішити, оскільки існуючий документ лише частково врегульовує конфлікт інтересів у тимчасових комсіях ", зазначив голова ГО "Хмельницька інціатива" Олег Черненко.

Навчання відбулось у рамках проекту "Сприяння неупередженості рад Хмельниччини" за сприяння Проекту розвитку ООН в Україні.