У Хмельницькому презентували рейтинг публічності комунальних підприємств

0508.2016
image

5 серпня о 12:30 год. в Хмельницькій обласні бібліотеці для юнацтва (вул.Соборна 33) відбулася презентація Рейтингу публічності комунальних підприємств Хмельницької міської ради.

Упродовж червня-липня 2016 року у восьми обласних центрах західної України (Ужгороді, Луцьку, Рівному, Івано-Франківську, Тернополі, Львові, Чернівцях та Хмельницькому) громадські активісти та експерти, на основі 20 індикаторів, провели дослідження публічності комунальних підприємств. Шляхом запитів на інформацію та пошуку відомостей у мережі інтернет учасники проекту збирали інформацію про діяльність комунальних підприємств восьми обласних центрів  та склали рейтинг: від найбільш закритих до найбільш публічних комунальних підприємств.

 

Максимальна кількість балів, яку могли набрати комунальні підприємства, становить 40. Проте жодне з 37 комунальних підприємств, які досліджувались, не набрало й половини.

За результатами дослідження у Хмельницькому найбільшу кількість балів набрали такі КП:

1. ХКП “Електротранс”18 балів   

2. ХКП “Спецкомунтранс” 17 балів        

3. МКП “Хмельницьктеплокомуненерго”балів 17

Проте, найменше балів отримали:

1. ХКП “Профдезінфекція” 6 балів

2. МКП - ринок “Ранковий"" 6 балів

3. СКЦ "Плоскирів" 6 балів           

4. КП “Хмельницькбудзамовник” 6 балів

Лише 7 комунальних підприємств мають свій офіційний веб-сайт. Публічні конкурси на заміщення вакантних посад не проводяться. Всі комунальні підприємства надали копію Декларації керівника на запит на інформацію. При жодному комунальному підприємству не утворено наглядову раду.

МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” та МКП “Хмельницькводоканал” відповіли відмовою на запит у відповідності до ЗУ «Про доступ до публічної інформації» надати інформацію про укладені договори підрядів та субпідрядів на закупівлю товарів, послуг протягом січня-лютого 2016 років посилаючись на норму стосовно підприємств, що займають монопольне становище на ринку.

За результатами дослідження громадські активісти та експерти підготували та надіслали міському голові й головам депутатських фракцій проект рішення міської ради «Порядок інформування про діяльність комунальних підприємств». Його мета – визначити перелік інформації яку на веб-сайті ради зобов’язані публікувати всі комунальні підприємства.

Як зазначив, громадський активіст, Олег Черненко: «Тепер від волі міського голови Олександра Симчишина та депутатського корпусу залежить чи будуть комунальні підприємства міста, які надають життєво важливі послуги громадянам, по-справжньому публічні. Ми пропонуємо, якщо є якісь пропозиції чи зауваження, спільно з представниками всіх депутатських фракцій, доопрацювати Порядок та внести на найближчу сесію міської ради»/