Стратегія регіонального розвитку має стати пріоритетною в усіх куточках України - експерти

2904.2016
image

Державна стратегія регіонального розвитку на період до 2020 року, затверджена Кабінетом Міністрів України 6 серпня 2014 року, так і не стала пріоритетною для більшості регіонів України. Процеси стратегічного планування розвитку регіонів відбуваються повільними темпами, існує проблема низької ефективності реалізації програм їх соціально-економічного розвитку.

Про це в Укрінформі розповіли учасники прес-конференції, організованої Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м.Чернігів), який спільно з Асоціацією регіональних аналітичних центрів та за підтримки Європейського Союзу впроваджував проект "Регіональна політика в Україні: громадський моніторинг Стратегії регіонального розвитку".

За словами віце-президента Фонду Євгена Романенка, перебіг проекту показав, що стратегії регіонального розвитку-2020 так і не стали для більшості регіонів пріоритетними документами.

"Про це свідчить хоча б графік роботи державних адміністрацій над їх підготовкою. Існують проблеми виконавчої дисципліни та суттєвої залежності роботи місцевих органів виконавчої влади від кадрових проблем, політики тощо. На місцях поки не готові до системних змін у сфері реалізації регіональної політики. Попри зміни процедур, формальний підхід до розробки стратегій ще, на жаль, залишається найбільш вживаним. Існує тенденція до сприйняття регіональних стратегій не як основного документу регіонального розвитку, а як певного інструменту отримання коштів з Державного фонду регіонального розвитку", - підкреслив Романенко.

Водночас, серед позитивних зрушень при розробці стратегій регіонального розвитку він назвав відкриту роботу більшості обласних держадміністрацій. "За оцінками наших регіональних партнерів, найвищий рівень відкритості продемонстрували вісім областей - Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Київська, Полтавська, Рівненська, Черкаська та Чернігівська. Шість регіонів працювали з достатнім рівнем відкритості - Вінницька, Запорізька, Одеська, Сумська, Тернопільська та Хмельницька області. Найгірші оцінки громадських експертів щодо прозорості процесу розробки стратегій регіонального розвитку отримали три області - Закарпатська, Івано-Франківська та Миколаївська", - зазначив Євген Романенко.

Про особливості розробки і реалізації стратегій у своїх регіонах також розповіли експерт харківського Фонду місцевої демократії Віктор Козоріз та виконавчий директор громадської організації  "Інститут Громадської Експертизи" Олексій Литвинов з Дніпропетровська. Фахівці, зокрема, наголосили, що розроблені рекомендації щодо удосконалення стратегічного планування на обласному рівні адресують місцевим та центральним органам влади.

Стратегія регіонального розвитку Хмельницької області на 2011-2020 роки затверджена рішення обласної ради ще у травні 2011 року. Процес розробки відбувався відкрито та у відповідності до норм, рекомендованих провідними українськими експертами з даного питання: Анатолієм Ткачуком, Юрієм Третяком та ін. На даний момент, Стратегія залишається лише на папері. План реалізації даного документу на 2011-2014 рік залишився не виконаним. Виходом з ситуації що склалась може бути проведення додаткових зборів робочої групи з розробки Стратегії та посилення відповідальності посадових осіб, на яких покладено виконання Плану реалізації Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області 2015-2017.

Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень у співпраці з Асоціацією регіональних аналітичних центрів планують продовжувати роботу над моніторингом реалізації стратегій, адже, за словами учасників прес-конференції, виявлені проблеми потребують обговорення та усунення як на національному, так і місцевому рівнях.

Додаткова інформація за тел. 0462 777847, e-mail: Romanenko@PFIRS.org, контактна особа Євген Романенко.