Форум “Е-Урядування 2016: як зробити органи влади інноваційними?”

3101.2016
image

Тематично Форум було розділено на три блоки: E-фінанси, Е-врядування, Е-допомога. Спікерами стали заступник Міністра фінансів України Оксана Маркарова, директор із інновацій Львівської міської ради Яніка Меріло та інші.

Під час виступу Оксана Маркарова розказувала про проект Е-data. Вона поділилася своїм баченням ролі ресурсу в житті країни, розповіла, що він дає українцям сьогодні, як планується його вдосконалювати у майбутньому і чи вдасться за допомогою цього порталу врешті подолати корупцію. На її ж думку, щоб подолати корупцію, необхідно перевести усе державне урядування в електронну форму. “Розумієте, економічними злочинами мають займатися відповідні органи, а що можемо зробити ми, фінансисти? Все просто, ми можемо зробити ці фінанси відкритими для всіх, і для правоохоронців, і для журналістів, і для простих громадян, з податків яких ми отримуємо зарплати. А вони вже мають слідкувати як і куди витратили їхні гроші” – підсумувала заступник Міністра.

Також під час Форуму було представлено платформу “Відкритий бюджет”, розроблену експертами Центру політичних студій та аналітики. Вона покликана налагодити спілкування та довірливі стосунки між платниками податків та тими, хто ці кошти використовує. Завдяки цьому порталу державні органи у доступній для всіх формі, через графіки та малюнки, можуть показувати скільки грошей вони отримали та скільки і на що витратили. Експерт Центру політичних студій та аналітики Володимир Тарнай під час свого виступу підкреслив: “Для держави дуже важливо йти в ногу із своїм суспільством, яке дуже змінилося за останні два роки, стало відповідальним і вимогливим. Тож важливо сучасною мовою вести діалог із людьми. І дані порталу – чудовий інструмент для цього спілкування.”

Представник Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Юрій Бугай розказав слухачам про систему державних електронних торгів Prozorro. Ресурс, який, з’явився завдяки тому, що кілька десятків бізнесменів, активістів і чиновників лдного разу повірили у те, що можна очистити систему держзакупівель від корупції. Адже, завдяки своїй відкритості онлайн, Prozorro дозволяє спростити процедури проведення тендерів і дозволяє долучитися до них усім охочим. Він наголосив: “Державні закупівля – одна із найбільших статей розходів бюджету. І лише повна підзвітність і відкритість цих розходів допоможе позбутися збитків державі, дозволить економити кошти і використовувати їх на благо власного народу”. Після чого висловив сподівання, що усі присутні на зустрічі представники місцевого самоврядування знайдуть багато цікавих та дієвих електронних рішень для своїх рад і після повернення додому почнуть активно їх впроваджувати.

Також під час Форуму звернули увагу на інші електронні ініціативи, як то інстументи електронної демократії, стратегію цифрового міста, відкриті дані та багато інших. Не оминули увагою і питання залучення коштів на реформи.

Підбивав підсумки Форуму керівник Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран. Він ще раз наголосив, що подолати корупцію можливо лише у випадку, максимальної об’єктивності і неупередженості державного апарату, шляхом переходу на електронні системи. І в рамках свого виступу оголосив про створення Платформи, за допомогою якої з’явиться можливість навчати та ефективно впроваджувати різноманітні електронні сервіси.