Роль та місце громадських організацій в процесі становлення прозорості та підзвітності органів влади

1712.2015
image

Голова ГО "Хмельницька інціатива" Олег Черненко прийняв участь у круглому столі "Роль та місце громадських організацій в процесі становлення прозорості та підзвітності органів влади", в що відбувся у Офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. У ньому взяли участь Ірина Кушнір – Представник Уповноваженого з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації, Дарія Слизьконіс та Гюнель Бабакішієва (Центр політичних студій та аналітики), Тетяна Олексюк (Інститут медіа права), Олександр Павліченко (Харківська правозахисна група), Олександр Неберикут (Громадська мережа ОПОРА), Леся Ганжа (Центр UA) та інші представники громадськості.

Учасники круглого столу обговорили проблеми, пов’язані з закритістю органів влади та намагались знайти варіанти їх вирішення.

Зокрема, експерт Центру політичних студій та аналітики Дарія Слизьконіс представила результати дослідження Всеукраїнської моніторингової кампанії відкритості та прозорості міських рад «Знати, щоб діяти!», яке здійснювалося за фінансування Спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні». У фінальному звіті вона надала інформацію про те, на скільки відкритою є місцева влада. “Ми вже більше 4 років спостерігаємо як виконується закон “Про доступ до публічної інформації”, але сьогодні, під час передачі влади на місця наші дослідження набули ще більшого сенсу. Адже як можна довіряти тим, хто не хоче довіритися вам?” – підкреслила Дарія.
 

Під час свого виступу Представник Уповноваженого Ірина Кушнір підкреслила, важливість співпраці з громадськими організаціями, діяльність яких спрямована на контроль за дотриманням органами влади вимог чинного законодавства, зокрема в частині доступу до публічної інформації. Адже саме виконання цього закону, дає можливість контролювати дії влади, а отже зменшує ризики виникнення корупції. «Спільними зусиллями, ми зможемо досягти відкритості та прозорості органів влади, однак для цього необхідно, щоб Парламент якнайшвидше підтримав законопроекти  № 2043а «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян»» та № 2913 «Про внесення змін до деяких законів України у сфері доступу до публічної інформації щодо вдосконалення їх окремих положень».